Spara pengar

Vad kostar det att ha häst?

spara pengar häst
4spar info

Att ha häst är något många drömmer om. Men vad kostar det att ha häst?

När det kommer till hästägande finns det löpande kostnader och kostnader som kommer till ibland. Här kommer vi gå igenom vad det kostar att ha häst per månad samt vad du bör tänka på.

Sparande – Det är klokt att lägga undan pengar utifall att det händer något. Det bästa och kanske det tryggaste sättet att spara pengar på är via ett sparkonto med hög ränta. Räntan kommer göra att du behöver spara mindre pengar då räntan gör att pengarna växer. Kostnaden för veterinär eller om det går riktigt illa och du behöver använda självrisken är inte gratis så det är superviktigt att spara pengar!

Säg att du lägger undan 100 kr per månad. Räntan är 10%. Det skulle innebära att för varje 100 kr du sparar får du 10 kr i ränta. För varje 1000 kr du sparar får du 100 kr i ränta osv. Många tror att man måste vara rik för att spara pengar. Nej, du blir rik av att spara pengar.

Vill du har 10% i ränta? Kolla in 4Spar. Det är gratis att skaffa ett konto och binder du pengarna i 3 år får du 10%. Otroligt bra alternativ till storbankerna som ger dig 0% i ränta. Vill du inte binda pengarna så länge finns andra alternativ. Registrera dig hos 4Spar och se vad som passar dig bäst.

Stallhyra eller lösdrift – De flesta hyr sin plats i ett stall eller en lösdrift, även om det finns de som har eget stall. Har man eget stall kan man fundera på om möjligheten finns att hyra ut någon box för att få in lite extra pengar. Var du bor i landet styr också vad det kostar att ha en stallplats till din häst.

Hö och mat till hästen– Ibland ingår kostnaden för hö i stallhyran men annars är det så kallad kallhyra vilket betyder att man får betala allt sådant själv. Vad kostar detta? Man kan räkna med att hö kostar ca 3kr per kilo. En fullstor häst äter 8kg vilket ger en kostnad på 24kr per dag. Det är ofta billigare med hösilage men då detta har en högre vätskehalt får man även räkna med att det går åt mer. Med detta räkneexempel kostar det 744kr per månad för hö. Utöver hö kanske hästen behöver mineraler och dylikt. De allra flesta hästar behöver däremot egentligen bara äta hö.

Strö – Har du hästen på lösdrift tillkommer oftast ingen kostnad för strö beroende på hur lösdriften är utformad. Är det däremot i stall är det beroende på strö och då blir kostnaden olika hög. Halm är det billigaste alternativet. Det är ofta hälften så billigt som ex spån. Spån kostar ca 50kr balen.  Per månad skulle kostnaden för spån bli 400kr.

Försäkring – Allra viktigast är att ha en försäkring till din häst. Det kan bli dyra pengar om hästen gör illa sig och behöver veterinärvård. Det kan vara bra att tänka på vid inköp av hästen att pris är beroende på ålder, ras och vad hästen används till. Innan du köper en häst kan du ringa försäkringsbolagen och höra vad en häst du är intresserad av kan tänkas kosta att försäkra. Även ridlektioner och hovslagare bör räknas med i budgeten.

Rimlig uppskattning av kostnader: Kallhyra 1000 kr, strö 400kr, kraftfoder 750kr, hovslagare i genomsnitt 500kr per månad, försäkring 400 kr. I månaden blir det en kostnad på 3050 kr.

Dessa kostnader kommer du inte undan, däremot kan du kanske hitta en billigare stallplats eller en häst som är billig att försäkra. På så sätt kan du påverka de löpande kostnaderna.