Spara pengar

Bästa flugmedlet till häst

flugor häst
info om inlägget

Om det är något som är otroligt påfrestande och jobbigt för våra hästar är det flugor, knott och broms. Hur gör man för att skydda hästen från dessa insekter? Vi har provat en hel del olika medel som ska vara bra. Nedan finns recept på medel man kan koka ihop själv, samt insektsmedel som man kan köpa. Det verkar dock variera från häst till häst vad som fungerar, så man måste helt enkelt prova sig fram. Det finns några alternativ.

  1. Du köper flugmedel till häst på sprayflaska eller i krämform. Det finns ett stort sortiment och vad som funkar för din häst behöver inte funka för grannens. Vad som är bästa flugsprayen är individuellt. Du hittar olika varianter på flugspray att köpa här.
  2. Du kokar eget flugmedel till hästen. Det funkar väldigt bra mot mygg i alla fall.

Recept på hemmagjort flugmedel:
½ liter vatten, 1 burk rosmarin, 1 vitlök, 1 citron, 1 dl vanlig ättika 
Koka upp vattnet, lägg i rosmarin och pressa i vitlök och citron. Låt koka ca 10-15 minuter. Tillsätt ättika. Låt svalna. Sila av.

3. Du köper ett flugtäcke och lägger på hästen. Viktigt att du kollar hästen ofta så att det inte börjar sitta dåligt och skaver på hästen. Har du daglig koll på hästen är flugtäcke att föredra och hästen brukar gilla det. Du hittar flera varianter av flugtäcken här.