Ridning

Tänka på vid köp av ridbyxor

Har du aldrig ridit förut ställer du dig säkert frågan om du verkligen behöver köpa ridbyxor. Alla som en gång ridit kommer svara ja, om du ställer frågan. Ridbyxor är gjorda för att tåla ridning i större utsträckning, medan vanliga byxor slits ut direkt eftersom det skaver mycket på byxorna att sitta i sadeln. Det är inte bara byxorna som slits. Din hud på låren kommer slitas ut och du kommer få skav.

Ska du rida en enda gång behöver du naturligtvis inte köpa ridbyxor. Men tänker du börja rida till exempel en gång i veckan, ta och skaffa dig ett par ordentliga ridbyxor. Det underlättar faktiskt ridningen!

En annan sak du kan tänka på är hur mycket du rider. Rider du fler gånger i veckan eller till och med varje dag är det bra att satsa en extra slant på ridbyxorna. Det finns en gammal sägen som lyder ”Du får vad du betalar för.”, den gäller även vid köp av ridbyxor.

Om ridbyxorna ska vara skodda eller inte är svårt att veta som nybörjare. För en mer rutinerad ryttare är det en smaksak. Är du nybörjare och inte har ridit så mycket förut kan det vara bäst att börja med ett par som är helskodda. Helskodda byxor gör att du sitter stadigare i sadeln.

Knäskodda ridbyxor är då dessa gör dig mer rörlig. Skoningen på en helskodd ridbyxa kan göra en ridbyxa mindre stretchig. Om du har knäskodda ridbyxor och vill känna dig stadigare i sadeln kan du köpa sadellim. Det smörjer man helt enkelt in sadeln med innan man sätter sig upp i den.