Hästsjukdomar

Vaccin mot kvarka på gång för hästar

Intervacc vaccin kvarka

Varje år drabbas i snitt ett femtiotal stall av kvarka där en eller flera hästar insjuknar. Detta är en stor förlust för många stall som är beroende av att ha en frisk besättning. Inte minst för travsporten, galoppstallen och ridskolor. Globalt sett ökar antalet fall av kvarka och i Sverige rapporteras ca 100-talet utbrott årligen och i Storbritannien ca 1000. Ett fall drabbar inte enbart en häst eftersom flera hästar brukar omfattas. I Sverige är kvarka en anmälningspliktig sjukdom till Jordbruksverket.

Infektionen börjar med att bakterien binder till ytan på tonsillerna och sprider sig sedan i det lymfatiska systemet. Symptomen börjar med feber och efter ytterligare några dagar svullnar de submandibulära lymfkörtlarna upp. Hästen får därmed svårigheter att äta och dricka och med ett påtagligt lidande som följd. Då lymkörtlarna brister och bakterier kommer ut i övre luftvägarna får hästen ett varigt nasalt utflöde.

Intervacc håller på att utveckla ett vaccin för kvarka. Det är dock inte lanserat i skrivande stund. Men du som privatperson kan faktiskt redan nu investera i aktien om du tror på att vaccinet kan komma ut på marknaden och faktiskt hjälpa hästar. Intervacc skriver själva på sin hemsida att det idag inte finns något säkert och fungerande alternativ för att vaccinera mot kvarka. De vaccin som hittills tagits fram av andra har även gett utbrott av kvarka, vilket är motsatt effekt.

Källa: http://intervacc.se/forskning-utveckling/projekt/strangvac/kvarka/